Dermaesthetics Blog

‘out of the box’-denken

“BEHANDELEN EN ADVIES VOOR THUISGEBRUIK IS NET KOKEN”

Wie daadwerkelijk de huid wil verbeteren, heeft veel kennis nodig van werkstoffen, betoogt Ahmet Turkkani, trainer Dermaesthetics. Immers: een acneproduct bijvoorbeeld kan ook prima verjongend werken of pigmentaanmaak voorkomen. Als je weet welke werkstoffen daarvoor verantwoordelijk zijn, heb je ineens een enorm palet aan mogelijkheden. “Door werkstoffen toe te voegen of juist weg te laten, breng je het geheel op smaak, waardoor de huid anders denkt en functioneert”, aldus de trainer.

“Huidverbetering is helemaal van deze tijd, maar dat kan je op verschillende manieren doen”, zegt Ahmet. “De mogelijkheden voor het gebruik van huidproducten zijn vaak oneindig. Het denken in werkstoffen is daarom een must voor de specialist in huidverbetering. Het ‘out of the box’-denken en op maat adviseren van behandelingen, maar vooral producten voor thuisgebruik, vormen de enige mogelijkheid om je te onderscheiden van anderen.” Naast het voorbeeld van een acneproduct noemt hij ook de mogelijkheden die je krijgt als je advies wilt geven aan iemand die meerdere huidproblemen heeft of ook veroudering tegen wil gaan. Ahmet vindt dat er in de opleidingen in het algemeen te weinig focus wordt gelegd op kennis van de werkstoffen.

HUIDVEROUDERING
Hij wil dan ook graag uitleggen voor welk huidprobleem de werkstoffen bij uitstek een oplossing bieden. “Zoals ik tijdens mijn trainingen zeg: behandelen en advies voor thuisgebruik is net koken. Door werkstoffen toe te voegen of juist weg te laten, breng je het geheel op smaak, waardoor de huid anders denkt en functioneert.”

“Het denken in werkstoffen
is een must voor de specialist
in huidverbetering”

Hij geeft voorbeelden om duidelijk te maken wat hij bedoelt. “Neem huidveroudering. Bij het behandelen hiervan is het belangrijk de huid te etsen en collageen te activeren. Het stofje retinol is hier bij uitstek geschikt voor, retinol heeft zich lang en breed bewezen op het gebied van huidverjonging”, zegt hij. “Nu zijn er veel producten op de markt op basis van retinol, maar alleen met retinol kom je er niet. Wat retinol de huid afpakt – verhoornde cellen – dien je terug te geven in de vorm van eiwitten. Deze eiwitten zijn de peptiden. Peptiden leggen een verstevigend laagje aan op de huid, waardoor de huid gladder, steviger en vitaler wordt. De huid bestaat ook uit eiwitten waardoor de peptiden goed aan de huid hechten en een mooie, gezonde huidlaag vormen. De meest effectieve peptiden op gebied van huidverjonging zijn palmitoyl tripeptide-1 en myristoyl hexapeptide-4.”

HYPERPIGMENTATIE
Ander voorbeeld: hyperpigmentatie. Ahmet: “Wie wil voldoen aan de eisen van de klant en van de markt, moet zich echt verdiepen in pigmentproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat pigmentproblemen alleen maar toenemen. Mensen willen er echt vanaf en zijn duidelijk op zoek naar een specialist die de kennis en kunde daarvoor in huis heeft. Vaak hebben klanten met pigmentproblemen al van alles geprobeerd. Je hebt dan vaak een flinke dosis kennis en overtuigingskracht nodig om die mensen over te halen.”

Hij noemt de stof tranexamic acid voor wie pigment vanuit de kern wil aanpakken. “Het stofje voorkomt het opkleuren van pigment en werkt dus verhelderend doordat de gepigmenteerde cellen verminderd worden. Tranexamic acid kun je zowel uitwendig gebruiken als intradermaal voor dieper gelegen pigment – door middel van needling. Combineer je dit met kojic acid, dan peel je de hoornlaag en verwijder je de verhoornde cellen met pigment waardoor het resultaat vrij snel zichtbaar wordt”, verklaart hij. Adviseer je klant daarbij het supplement magnesium, raadt hij aan. “Dat versnelt de afvoer van pigment.” Overige werkstoffen die bijdragen aan een vlekkeloze huid, zijn amandelzuur en glutathion, aldus Ahmet.

ACNE
Dachten we vroeger dat acne een ‘puberprobleem’ was, nu zien we dat het steeds vaker bij volwassenen voorkomt, vertelt hij. “Een verandering in de markt is dat we steeds meer salons zien die gespecialiseerd zijn in een bepaald probleem. Zo ontstaan er ook steeds meer acnespecialisten die het probleem vanuit verschillende fronten aanpakken.” Voor de aanpak van binnenuit adviseert Ahmet om melk- en melkproducten en suikers te vermijden. “Verder dan dat komt mijn kennis over de inwendige mens niet”, zegt hij. “Wat het uitwendige betreft: het peelen van een acnehuid blijft essentieel. Hiervoor is pyruvic acid een uitkomst. Het lost verhoorning op en coaguleert ontstekingen. Voor een vlekkeloze en snelle genezing is L-ascorbic acid en niacinamide aan te raden. Het verhelpen van acne – wij zijn geen dokters, dus genezen niet

– is één ding, het onderhoud is minstens net zo belangrijk. Daarvoor blijven peelings belangrijk en is hydratatie onmisbaar.”

ROSACEA
Ook voor de behandeling van rosacea is werkstoffenkennis essentieel, vindt Ahmet. “Al blijft de aandoening een uitdaging. Ongeacht variant en oorzaak: rosacea is en blijft eigenwijs.” Er bestaan verschillende visies op hoe je het moet behandelen. “De een behandelt de huid agressief, terwijl een ander wat voorzichtiger is”, zegt hij. “Mijn mening is dat je rosacea mild dient te behandelen met actieve werkstoffen. Misschien wel verwarrend, maar met enkel reinigen en hydrateren kom je er niet. Dus gedoseerde actieve werkstoffen, maar een liefdevolle benadering tijdens de behandeling is de uitkomst.” Voor de behandeling adviseert hij retinol: “Dat is een actieve werkstof die bij gedoseerd gebruik verhoorning verwijdert en de Demodex-mijt aanpakt. Onderzoek heeft bewezen dat een milde retinol uitstekende voortgang geeft bij het behandelen van rosacea. Salicylzuur stimuleert het resultaat van retinol en niacinamide werkt ontstekingsremmend. Het zijn werkstoffen die bij uitstek geschikt zijn bij het behandelen van rosacea.” Bij een combinatie van meerdere huidproblemen adviseert Ahmet het Rosacea-protocol: “Dit zorgt als het ware voor een complete restauratie van de huid. Na twee behandelingen met een interval van een maand kun je de huid opnieuw beoordelen en meer doelgericht gaan behandelen.”

365

 

Publicatie ESTHÉ

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 26 oktober 2018
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print